ساعت مچی از پرطرف دار ترین پوشیدنی های و اکسسوری های دنیا می باشد. بعضی افراد هستند به محض این که ساعت لوکس جدیدی به بازار می آید سعی می کنند از همه چیز آن اطلاعاتی داشته باشند و یا سریعا خریداری کنند.
امروزه انواع ساعت مچی علاوه بر نقش اولیه آن که نشان دادن زمان و ساعت است دارای کاربردهای دیگری نیز هستند. ساعت های جدید و مدرن بر روی صفحه نمایش خود ساعت، تاریخ، دما، قطب نما و سایر موارد را نمایش می دهند. در حال حاضر اشکال و ظاهر بزرگ و سنگین انواع ساعت مچی جای خود را به ساعت های ظریف، زیبا و با بندهای سبک و لوکس داده اند. ساعت مچی یکی از ابزار و لوازم مد و اکسسوری نیز محسوب می گردد.
تولید و عرضه انواع ساعت های لوکس و گران قیمت نشان دهنده این موضوع است. داشتن ساعت مچی زیبا و ظریف بر روی مچ دست یکی از نشانه های پوشش مدرن و شیک به شمار می رود؛ اما ساعت های مچی امروزی دارای قدمت زیادی نیستند. پیتر هنلین مخترع و سازنده اولین ساعت مچی در جهان شناخته می شود. اگرچه ساخت ساعت های آفتابی و شنی به قرن ها قبل باز می گردد ولیکن ساعت مچی در قرن شانزدهم میلادی و در اروپا اختراع گردید. استفاده از ساعت مچی در قرن بیستم میلادی رواج پیدا کرد. جالب است بدانید که اولین مشتریان ساعت مچی خانم ها بودند که از ساعت به عنوان دستبند بر روی مچ دست خود استفاده می نمودند.
پیتر هنلین ساعت ساز و قفل ساز آلمانی در سال ۱۵۱۰ میلادی اولین ساعت جیبی را اختراع نمود. در ابتدای کار اختراع وی مورد توجه قرار نگرفت و تا سال ها کسی از آن استقبال نکرد. پیتر هنلین آلمانی اولین ساعت مچی خود را در سال ۱۵۲۴ میلادی به فروش رساند. سال ها بعد و در سال ۱۵۴۱ میلادی، کشور سوئیس که به عنوان مرکز ساعت سازی جهان شناخته می شود اقدام به ساخت ساعت نمود. در قرن شانزدهم میلادی و در دهه ۷۰ کشورهای سوئیس و انگلستان تنها کشورهای سازنده ساعت در جهان به شمار می رفتند. انواع ساعت مچی در انتهای قرن نوزدهم و قرن بیستم به وجود آمدند.
ساعت کوارتز در سال ۱۹۶۹ میلادی اختراع شد و در سال ۱۹۸۳ میلادی شرکت سوئیسی سواچ اولین ساعت کوارتز پلاستیکی را به دنیا معرفی نمود. تا آن زمان تمام ساعت های مچی موجود اغلب فلزی و از جنس برنز و برنج بودند. ساخت ساعت پلاستیکی با وزن کم تر و قیمت مناسب تحولی در ساخت انواع ساعت مچی محسوب می شد. در حال حاضر کشورهای زیادی در جهان به ساخت انواع ساعت مچی و سایر انواع ساعت مشغول هستند ولی ساعت های سوئیسی نام و آوازه جهانی خود را حفظ کرده اند.
ساعت های لوکس و گران قیمت، ساعت های عقربه ای، ساعت های دیجیتال، ساعت های تک عقربه، ساعت های دو و سه عقربه، ساعت های ۱۲ ساعته، ساعت های ۲۴ ساعته و بسیاری انواع مدل های دیگر از جمله مدل های مختلف ساعت مچی محسوب می شوند.
ساعت های مچی تک عقربه جزو ساعت های خاص به شمار می روند. اولین ساعت مچی تک عقربه در سال ۱۹۸۶ میلادی توسط آقای کلاوس بتا طراحی و عرضه شدند. پس از آن به مرور برندهای معتبر دنیا به طراحی و تولید انواع ساعت مچی تک عقربه روی آوردند. ساعت های تک عقربه دارای معیار و اصول خاصی برای فهمیدن زمان هستند. درصورتی که به نحوه خواندن زمان از روی صفحه ساعت آشنا شوید کار راحتی به شمار می رود. انواع ساعت مچی تک عقربه ممکن است که بر روی صفحه ساعت خود دارای ۱۲ عدد بوده و یا ۲۴ ساعته باشند. ساعت های دوازده ساعته تک عقربه روش خاصی برای دانستن زمان دارند.
به طوری که خط های بزرگ روی ساعت نشان گر ساعت، خط های کوچک تر نشان گر نیم ساعت، سومین خط های کوچک نشان از یک ربع ساعت و کوچک ترین خط های روی ساعت به معنی ۵ دقیقه است. انواع ساعت مچی تک عقربه زمان را به فاصله چند دقیقه به شما نشان می دهند. معمولا تاریخ نیز بر روی ساعت نمایش داده می شود. مزیت این نوع ساعت ها این است که به شما احساس آزادگی و آرامش بیش تری می دهند. با انواع ساعت مچی تک عقربه شما خود را از قید و بند زمان رها می کنید.
امروزه ساعت های دیجیتالی نیز بازار بزرگی دارند. ساعت های دیجیتالی دارای کارکرد راحتی بوده و افراد زیادی از آن استفاده می نمایند. در ساعت های مچی دیجیتالی ساعت بر روی صفحه ساعت به صورت اعداد نمایش داده می شود. ساعت های مچی دیجیتالی اغلب حالت فانتزی و اسپرت داشته و قشر کودکان، نوجوانان و افرادی که به لوازم اسپرت علاقه دارند به کار می رود. این نوع ساعت ها معمولا حالت لوکس نداشته و قیمت های اقتصادی دارند. انواع اطلاعات مانند دما، ساعت، تاریخ و یا زنگ ساعت در این نوع ساعت ها دیده می شود.
امروزه متعلقات ساعت مچی مثل بند و قفل نیز دارای انواع و دسته بندی های متقاوتی هستند که البته هر شرکت تولید کننده ساعت بعضا مدل خاص خود را دارند.