
فلز نقره به رنگ سفید متمایل به خاکستری بوده و ظاهری براق و چشم نواز دارد و جزو فلزات گران بها طبقه بندی می شود. نقره خالص اندکی سخت تر از طلا بوده و بعد از طلا دومین فلز از نظر قدرت چکش خواری و مفتول شوندگی می باشد و از این رو فلزی از هر نظر محبوب برای صنعت زیورآلات می باشد. زیورآلات نقره در رنگ های مختلفی همچون نقره ای، طلایی و رزگلد تولید می شوند و این تفاوت رنگ ناشی از تفاوت در نوع آبکاری نقره می باشد. در این مقاله از زیورآنلاین قصد داریم تا با انواع آبکاری نقره آشنا شده و آن ها را از نظر مقاومت رنگ و زیبایی با یک دیگر مقایسه کنیم. لطفا با ما همراه باشید.
چرا زیورآلات نقره را آبکاری می کنند؟
اگر اهل استفاده از زیورآلات و بدلیجات هستید پس به خوبی می دانید که بعد از مدتی ممکن از رنگ زیورآلات کم کم عوض شود و مثل روز اول درخشان و چشم نواز نباشد. حالا چه طلا باشد چه نقره و چه استیل و... ممکن از تغییر رنگ و از بین رفتن درخشش را حس کرده باشید. در این صورت بهترین راه استفاده از شست و شو یا تمیز کاری یا آب کاری است. فلز نقره در گروه فلزات نجیب قرار دارد و در این گروه جزو فلزات واکنش پذیر طبقه بندی می شود، با این حال خوشبختانه در مقایسه با سایر عناصر دارای رتبه واکنش پذیری بالایی نمی باشد و به طور مثال همچون آهن به سرعت اکسید نمی شود.
فلز نقره با گوگرد و هیدروژن سولفید واکنش داده و سبب ایجاد لایه ای کدر و تیره بر روی نقره می شود. این تیرگی هیچ گونه عیب و نقصی برای نقره ایجاد نمی کند و قابل برگشت است. برای جلوگیری از این فرآیند عموما زیورآلات و ظروف نقره را آبکاری می نمایند تا علاوه بر مقاومت بیش تر در برابر اکسید شدن، شفاف تر و زیبا تر به چشم بیایند.
رنگ های آبکاری
رنگ طلایی و سفید از قدیم مورد توجه کسانی بوده است که زیاد از زیورآلات استفاده می کردند ولی در سال های اخیر استفاده از رنگ رزگلد نیز رواج گسترده ای پیدا کرده است که باعث تحولی در دنیای زیورآلات نیز شده است و طرفداران بسیاری را به خود جذب کرده است. پس در حالت کلی رنگ های طلایی و سفید و رزگلد، رنگ های اصلی برای آب کاری هستند که شدت و غلظت متفاوتی را نیز دارا هستند و ممکن است تناژهای مختلف از رنگ زرد را در آب کاری های مختلف مشاهده کنید. پس بهتر است برای آبکاری از یک کارگاه معتبر و با سابقه کمک بگیرید.
آبکاری طلایی زیورآلات نقره
در برخی زیورآلات نقره به منظور زیبایی و درخشندگی و ایجاد رنگ طبیعی طلا بر روی آنها آبکاری طلا انجام می شود. این روکش ترکیب طلا با یک فلز دیگر بوده و به صورت یک لایه با ضخامتی استاندارد بر روی زیوآلات نقره کشیده می شود. اگر زیورآلات نقره به رنگ نقره ای دارید و می خواهید آن ها را به رنگ طلایی درآورید، روکش آب طلا گزینه ای مناسب برای زیورآلات شما می باشد.
نکاتی در مورد آبکاری نقره:
- روکش آب طلا به معنی رنگ ثابت بودن نیست و روکش آب طلا بعد از مدتی استفاده بنا به شرایط استفاده، تغییر رنگ خواهد داد و از بین خواهد رفت. پس اگر فروشنده ای به شما گفت که روکش آب طلا کاملا رنگ ثابت است باور نکنید.
- روکش آب طلا در زیورالات استیل دوام بیشتری دارند و اگر درجه یک باشد می توان به عنوان رنگ ثابت به آن اعتماد کرد ولی در زیورآلات نقره این گونه نیست و روکش آب طلای معمولی رنگ ثابت نخواهد بود مگر این که یکی از شرایط دو بند بعدی در آن رعایت شود.
- اگر به یک زیور روکش آب طلا، روکشی از پلاستیک نانو نیز داشته باشند رنگ ثابت خواهد بود چرا که این روکش نانو از روکش آب طلا محافظت خواهد کرد و دوام آن بسیار بیشتر خواهد بود ولی توجه داشته باشید که روکش نانو باعث می شود زیورآلات کمی کدرتر باشند و درخشندگی مورد نظر شما را نخواهند داشت. پس زیورآلات نقره با روکش نانو کمی مات هستند و تناژ رنگ مخصوص به خود را خواهند داشت.
- اگر بر روی روکش آب طلا لاک مخصوص کشیده شود رنگ ثابت خواهد بود چرا که مثل روکش نانو از لایه پایین تر محافظت خواهد کرد و باعث خواهد شد که رنگ انگشتر یا دستبند یا ... ثابت بماند. زیورآلاتی که بر روی آن ها لاک استفاده شده است از درخشندگی بیشتری نسبت به روکش نانو برخوردار هستند و همانند روکش معمولی درخشان بوده و از دوام بالاتری برخوردار است.
زیورآلات نقره با جلوه چشم گیر
رودیوم (Rhodium) فلزی بسیار گران بهاست در آبکاری زیورآلات لایه نازکی از آن جلوه ای بسیار چشم گیر برای زیورآلات به ارمغان می آورد و هم چنین مقاومت زیورآلات نقره در برابر خوردگی و ساییدگی را افزایش می دهد. نقره استرلینگ با روکش رودیوم که با نام آب طلای سفید نیز شهرت دارد، بهترین نوع نقره به کار رفته در زیورآلات است. از آن جا که زیورآلات ساخته شده از طلای سفید هم با روکش رودیوم پوشانده میشوند،
نقره با روکش رودیوم از نظر جلوه و جلای ظاهری با طلای سفید تشابه بسیار زیادی دارد و تغییر رنگ آن محسوس نخواهد بود چرا که رنگ خود نقره نیز نقره ای است و بسیار شبیه به رودیوم می باشد. پس اگر نگران تغییر رنگ هستید و می خواهید درخشش را نیز به هم راه ثبات رنگ بالا داشته باشید پس بهتر است از زیورآلات نقره با روکش رودیوم استفاده کنید.
زیورآلات نقره به رنگ طلایی بخریم یا نقره ای؟
فلز نقره به خودی خود دارای رنگ نقره ای می باشد. عیار استاندارد نقره که در ساخت زیورآلات استفاده می شود عیار ۹۲۵ می باشد که به نقره استرلینگ معروف است. منظور از این عدد ۹۲۵ آن است که ۹۲.۵ درصد فلز به کار رفته در ساخت آلیاژ نقره می باشد و از این رو تمامی خواص نقره با درصدی بالا در نقره استرلینگ به چشم می خورد.
زیورآلات نقره استرلینگ نیز ذاتا به رنگ نقره ای بوده و با روکش به رنگ طلایی در می آیند و با گذشت زمان این روکش از بین رفته و رنگ اصلی نقره نمایان می شود. بنابراین اگر قصد خرید زیورآلاتی را دارید که در تماس طولانی و مستقیم با پوست هستند، هم چون انگشتر نقره، باید بگوییم که دوام رنگی زیورآلات نقره ای به رنگ نقره در آنها بیشتر است ولی در انتخاب زیورآلاتی هم چون سرویس نقره، گردنبند نقره، گوشواره نقره، ساعت نقره و دستبند نقره می توانید با خیال راحت تری رنگ طلایی یا رزگلد آن ها را انتخاب کنید.
نقره بعد از کدر شدن
نخیر! زیورآلات نقره به راحتی قابل آبکاری مجدد می باشند و می توانید با آبکاری آنها را همانند روز اول درخشان و زیبا کنید. لازم است جهت آب کاری زیورآلات خود را به مراکز معتبر بسپارید.