
شیوه های نگهداری از طلا
ایرانی ها نخستین اقوامی بودند که از فلز طلا برای تهیه وسایل زینتی و هم چنین سکه های حکومتی استفاده کردند. حالا و بعد از گذشت هزاران سال، طلا در کشور ما بیشتر با همان مفهوم زینتی اش شناخته میشود. جالب این که ایران یکی از پرمصرف ترین کشورهای جهان در زمینه زیورآلات طلایی است اما طلا با آن که نمادی از پاکی است، با گذشت زمان دچار کدری، تیرگی و خط و خش میشود و جلای خود را از دست می دهد.
اگر چنین اتفاقی برای زیورآلات طلایی شما افتاد، نباید خیلی ناراحت شوید چرا که راهکارهایی برای زدودن و از بین بردن آن ها وجود دارد. در این گزارش که با کمک یکی از طلا سازان حرفه ای تهیه شده با فوت و فن براق کردن طلا و نقره آشنا می شوید و شیوه های نگه داری از این فلز گران بها را یاد می گیرید.
موقع خرید دقت کنید
کارشناس ما درباره روش های براق نگه داشتن طلا و زدودن چربی روی آن سؤال به نکته ای باریک تر از مو اشاره می کند و می گوید که قدم اول برای نگه داری بهتر از طلا هنگامی برداشته می شود که شما میخواهید طلا را بخرید. در بازار معمولا 2 جور طلا وجود دارد؛ طلاهایی که درجه یک هستند و کیفیت بهتری دارند و طلاهای درجه 2 که معمولا با اجرت کم تری به فروش می رسند. گاه بعضی از طلا فروشان جنس شان را با اجرت پایین تری می فروشند، چرا که طلای آن ها کیفیت مناسبی ندارد. در واقع طلای با کیفیت باید با عیار نقره 900 به عیار 18 برسد.
اما برخی ها برای تهیه آلیاژ با عیار 18 از فلز مس به جای نقره استفاده می کنند. نتیجه این می شود که طلای مسی زودتر از طلایی که با نقره تهیه شده کدر و تیره میشود و جلای خود را از دست می دهد. جالب این که هر دو طلا معمولا با یک قیمت ثابت به فروش می رسند، پس بهتر است هنگام خرید سراغ فروشندگان معتبر و مورد اطمینان بروید یا از آن ها ضمانت بگیرید.
روش برق انداختن انواع طلا
طلای زرد پس از چند ماه استفاده مداوم به دلیل ارتباط با پوست بدن یا دیگر مواد، جلای روز اولش را از دست میدهد و رنگش به کدری میزند اما برای این که طلای زرد را مثل روز اولش دربیاورید نیازی نیست کار خیلی خاصی انجام دهید. برای این کار در همان خانه هم میتوانید دست بهکار شوید.
کافی است یک ظرف استیل یا مسی را روی شعله ملایم اجاق گاز قرار دهید و داخلش را کمی آب بریزید. کمی بعد به آن مقداری مایع ظرفشویی اضافه کنید و آن را هم بزنید. سپس طلاها را طوری که با هم برخوردی نداشته باشند روی کف ظرف رها کنید. وقتی آب به جوش آمد و مدتی گذشت، چربی ها و مواد اضافی روی طلای زرد خود به خود از بین می رود و جلای روز اول را به دست می آورد.
پس از آن که طلا اصطلاحا قل خورد، آن را از داخل ظرف بیرون بیاورید و زیر آب جوش دیگری بگیرید. این کار باعث می شود تا چربی های اضافی و احتمالی باقی مانده روی طلا به کلی از بین برود. برای طلای سفید هم از همین روش استفاده کنید.
خط و خشها را چکار کنیم؟
بعضی اوقات به دلیل کیفیت پایین طلاها، بابت هر تماس جزئی خط و خش هایی روی این فلز ارزشمند و زینتی پیدا می شود البته بیش ترین دلیل ایجاد خط و خش روی طلا به استفاده مداوم آن در مدت زمان طولانی بر میگردد. برای رفع خط و خش طلا چاره ای ندارید جز این که به کارگاه های طلا سازی مراجعه کنید.در این کارگاه ها، طلای شما ابتدا به صورت یک دستگاه گرداننده که فرچه ای نمدی دارد مورد پرداخت قرار می گیرد.
در این مرحله لایه ای از روی طلای شما برداشته میشود تا خط و خش ها از بین برود البته این کار باعث میشود تا کمی از وزن ابتدایی طلایتان کاسته شود. پس از آن نوبت به آب کاری طلا میرسد که مرحله چندان پیچیده ای نیست و مدت زمان زیادی هم نمی برد. این تنها مشکلی است که شما نمی توانید آن را در خانه حل کنید و باید طلای تان را به متخصص کار بسپارید. یادتان باشد، هر چه کیفیت طلا پایین تر باشد یا مدت استفاده از طلا زیاد شود، امکان خط و خش افتادن روی آن ها بیش تر می شود.
برق انداختن جواهر اصلی و بدلی
جواهر ترکیبی از فلز گران بهای طلا با سنگ های قیمتی یا مرجانی است. هر چه کیفیت و مقدار سنگ به کار رفته در جواهر بالا تر و بزرگ تر باشد، به همان میزان به قیمت سرویس جواهر شما افزوده میشود. برای نگه داری و جلا دادن جواهرات هم راه سختی پیش رو ندارید. بهترین روش تمیز کردن جواهرآلات، استفاده از آب و کمی صابون به هم راه یک مسواک نرم است.
پس از تمیزکاری میتوانید جواهرات تان را با سشوار خشک کنید یا این کار را با یک تکه پارچه نرم انجام دهید. استفاده از روش شست و شو با آب و کمی مایع ظرف شویی هم میتواند کار شما را راه بیندازد. گاهی اوقات به جای سنگ های گران بها مثل برلیان و یاقوت، از قطعات شیشه ای برای تزئین جواهرات استفاده میشود که از آن ها به عنوان جواهرات اتمی یاد می شود. از آنجا که قطعات شیشه ای بهکار رفته در این نوع جواهرات مقاومت زیادی در برابر حرارت و گرما ندارند، بهتر است از همان روش آب سرد و صابون استفاده کنید.
دشمن جلای طلا چیست؟
طلا و جواهر هم مثل هر ترکیب فلزی دیگری دارای دشمن هایی است که باید مراقب آن ها باشید. این دشمن ها دقیقا نقش مخرب را روی وضعیت ظاهری و برق خاص طلا دارند که گاهی میتوانند آن را به طور کلی از بین ببرند. خیلی ها بر این باورند که هنگام شست و شو می توان از اسیدهای رقیق مثل آبلیمو برای تمیز کردن و دودن چربی ها و لکه های روی طلا استفاده کرد.
حال آن که همه اسیدها و تیزآب ها به کدر شدن و از بین رفتن سطح ظاهر طلا کمک میکنند چرا که خاصیت خورندگی دارند و به تدریج می توانند جلا را از طلا بگیرند.شوینده های بسیار قوی، مواد شیمیایی پر قدرت و انواع سفیدکننده ها (وایتکس) هم در کدر شدن شکل ظاهری طلا بی تأثیر نیستند اما اگر بخواهیم دشمن شماره یک طلا و جواهرات را نام ببریم، بیشک نام فلز مایع جیوه به میان می آید. جیوه همان کاری را با طلا می کند که کارد با پنیر. به همین دلیل هرگز طلا و جواهرتان را نزدیک این ماده یا وسایلی همچون دماسنج که از جیوه استفاده می کنند، نگذارید.
روش برق انداختن انگشتر نقره
اگر انگشتر یا زیورآلات نقره دارید می توانید هر از چندگاه یک بار آن ها را جلا دهید و درخشنده ترشان کنید البته فلز نقره حساسیت کمتری نسبت به طلا دارد و این مسئله، کار را برای شما آسان تر خواهد کرد. هنگام خرید دقت کنید تا انگشتر نقره ای را بخرید که از عیار بالای 90 درصد تهیه شده است. میزان عیار انگشتر معمولا در جلد داخلی رکاب درج می شود. انگشتر نقره با عیار بالا دیرتر تیره و کدر می شود و زودتر برق میافتد.اگر نقره های تیره و سیاه شده دارید بدانید که در برابر نسخه پیشنهادی ما همانند روز اولشان خواهند شد. یک لیتر آب، یک قاشق غذاخوری جوش شیرین و یک تکه ورق آلومینیوم را مخلوط کرده و بجوشانید. نقره را به مدت 10 ثانیه و یا بیش تر در این مواد قرار داده و پس از این مدت آن را خارج کنید. اگر احیانا نقره هم چنان مات مانده است، خمیر غلیظی با یک چهارم فنجان جوش شیرین و دو قاشق آب درست کرده و با یک اسفنج مرطوب روی نقره قرار دهید؛ سپس آن را شست و شو داده و خشک کنید.
طلا و جواهرات تان دیگر کدر نمیشود
اگر علاقه مند هستید که سرویس طلا و جواهرتان مثل روز اول برق بزند یا کم تر دچار لک و تیرگی شود می توانید دستورالعمل های این بخش را بخوانید. مراقبت بیشتر از طلا و جواهرات تان باعث می شود که عمر مفید آن ها افزایش پیدا کند و همیشه بدرخشد.از طلا و جواهرتان هنگامی که به آن احتیاج دارید استفاده کنید.
استفاده کوتاه مدت و موضوعی از طلا و جواهر باعث می شود که همیشه برق خود را حفظ کنند و دیرتر کدر شوند. هنگام حمام گرفتن یا شست و شوی دست ها، جواهرآلات خود را در بیاورید چون صابون سبب ایجاد لایه ای نازک روی جواهرآلات می شود و برق آن را به تدریج میگیرد.خیلی ها برای این که طلا و جواهرات شان را در یک جای امن و فضای کوچک نگه دارند، آن ها را روی هم و به صورت نامرتب میریزند. این کار باعث ایجاد خط و خش و از بین رفتن جلای طلا می شود. بهترین کار این است که هر کدام از قطعه طلاها را به صورت جداگانه در همان جعبه ای که خریده اید نگه داری کنید.
اگر عادت دارید دائما به استخر بروید، حتما این کار را بدون طلا و جواهرات تان انجام دهید؛ چرا که کلر آب استخرها دشمن برق طلای شما به شمار میرود و باعث خورندگی آن خواهد شد. هیچ وقت با طلا یا جواهرآلات آشپزی نکنید زیرا گرمای شدید و روغن موجب صدمه زدن به سطح رویی طلا و نگین جواهرآلات میشود.نگهداری نقره در یک کیسه در بسته کدر و سیاه شدن آن را به تعویق میاندازد. طلا، نقره و جواهرآلات را از ضربه، مواد شیمیایی، نور خورشید و گرمای شدید محافظت کنید.
منبع: همشهری آنلاین