
عبارت استرلينگ از نام خانواده ای، در شمال کشور آلمان گرفته شده است. از این رو درجه خلوص نقره در نقره استرلينگ 925 درصد می باشد. نقره استرلینگ (Sterling Silver) بنابر کیفیت بالا و زیبایی خیره کننده اش، بسیار معروف می باشد. فلز نقره نیز مانند طلا بسیار نرم و شکننده است، پس می بایست آن را با فلزات دیگری نظیر مس و یا برنج ترکیب کنند، تا استحکام آن بی شتر شود. خلوص و کیفیت فلز نقره با واحدهایی از هزار قسمت سنجیده می شود. از این رو درجه خلوص نقره در نقره استرلینگ ۹۲۵ درصد می باشد.
فلز نقره به طور طبیعی بر اثر تماس با هوا و یا عرق بدن به دلیل وجود اکسید گوگرد و اسید، دچار تیرگی می شود و باید شست و شو و تمیز شود. نقره استرلینگ آلیاژی از نقره است که ۹۲۵ در هزار از نقره و ۷۵ واحد از فلزی دیگر (معمولا مس) تشکیل می شود.
نقره استرلینگ نقره استاندارد جواهرسازی است و بیش تر زیورآلات نقره با این آلیاژ تولید می شوند. نقره خالص بسیار نرم است و برای ساخت زیورآلات و ظروف مناسب نیست از این رو با افزودن مس هم مقاومت آن افزایش یافته و هم چکش خوری آن بیش تر می شود. البته از هر فلزی می توان برای این منظور استفاده کرد اما قرن ها تجربه نقره سازی نشان داده که بهترین فلز هم راه نقره مس است که علاوه بر افزایش سختی و ماندگاری آن، رنگ نقره را تغییر نمی دهد. هم چنین برای ایجاد خصوصیاتی خاص در نقره ممکن است به جای مس از فلزات دیگری برای افزودن به نقره استفاده شود و بخشی از مس یا تمام آن با فلزاتی چون پلاتین، ژرمانیوم، روی جای گزین شود.
نقره استرلینگ در جواهرسازی برای افزایش درخشندگی معمولا با لایه نازکی از نقره ۹۹۹ عیار روکش می شود، گاهی هم از روکش رودیم یا طلا استفاده می شود. واژه استرلینگ در واحد پول بریتانیا یعنی پوند استرلینگ هم برگرفته از نام نقره استرلینگ است چرا که در اصل یک پوند استرلینگ معادل یک پوند (۴۵۳ گرم) نقره استرلینگ ارزش داشته است. (خلوص نقره در نقره استرلینگ ۹۲۵ درصد می باشد)نقره استرلینگ یا همان نقره 925، آلیاژی از نقره است که از 92.5 درصد نقره و 7.5 درصد مس ساخته می شود. نقره استرلینگ به طور گسترده در ساخت جواهرات نقره و ظروف نقره به کار می رود. بسیاری از دست بندها، گردن بندها و انگشترهای نقره موجود در بازار از نقره استرلینگ ساخته شده اند.
علامت 925 روی نقره های استرلینگ
جواهرات و ظروف نقره با یک سری عدد، نشانه گذاری می شوند که گویای خلوص نقره به کار رفته در آن ها است. برای مثال اگر روی یک جواهر نقره عدد 925 حک شده باشد، به معنای آن است که جواهر حاوی 92.5 درصد نقره است و یا اگر روی یک ظرف نقره، عدد 850 حک شده بود به این معنی است که نقره آن ظرف دارای خلوص 85 درصد است. نقره 999 نیز به این معنا است که نقره خالص است. در صورتی که روی جواهر یا ظرف نقره هیچ عددی حک نشده بود، نشانه این است که آن جواهر یا ظرف از نقره ساخته نشده است یا اگر هم از نقره ساخته شده، نقره ان بسیار کم است. مثلا فقط با نقره آب کاری شده است.
روش های تشخیص نقره استرلینگ
همان طور که گفته شد در جواهرات و ظروف نقره علامت خلوص نقره حک می شود. اما در بسیاری از موارد به این اعداد نمی شود اعتماد کرد چرا که ممکن است یک جواهر و ظرف فقط با نقره آب کاری شود و سازنده برای فروش بیش تر، به دروغ روی آن علامت 925 حک کند. بنابراین در این موارد به روش هایی نیاز است تا نقره های استرلینگ و واقعی را از نقره های تقلبی و با خلوص پایین تشخیص دهیم.خوش بختانه برای این کار روش های مختلفی وجود دارد.
یکی از این روش ها که بسیار هم ساده است، استفاده از آهن ربا است. در این روش جواهر یا ظرف را با آهن ربا تست می کنیم و اگر جواهر یا ظرف به آهنربا جذب شد، نتیجه می گیریم که آن جواهر نقره استرلینگ نیست چرا که در ان نباید غیر از نقره و مس، فلز دیگری باشد و همان طور که می دانید نقره و مس هیچ کدام جذب آهن ربا نمی شوند. هم چنین جواهرات و ظروف نقره را می توان با محلول شورتر تست کرد. این روش که از دقت بالایی برخوردار است، کمی تخصصی و نیاز به مهارت دارد اما بهترین روش شناسایی و عیارسنجی نقره به شمار می رود.
اندازه گیری وزن نقره
نقره را معمولا با اونس تروا وزن می کنند و نقره استرلینگ نیز از این قاعده مستثنی نیست. هر اونس تروا معادل 31.103 گرم است. بنابراین وقتی صحبت از یک اونس تروا نقره می شود، منظور 31.103 گرم نقره است.
آب کاری جواهرات نقره با رودیوم
نقره استرلینگ با گذشت زمان سیاه و تیره می شود. به همین علت بعضی از جواهرات نقره را با رودیوم آب کاری می کنند تا هم درخشندگی و زیبایی بیش تری پیدا کنند و هم دیرتر سیاه و تیره شوند. البته بعضی از سازندگان به آب کاری نقره های استرلینگ با نقره 999 بسنده می کنند.
منابع: ویکی پدیا، ایزی گلد