بسیاری از مردم بر این باورند بیشتر الماس‌های با کیفیت و مرغوب بی رنگ و یا کم رنگ هستند، این باور تا حدودی درست می‌باشد.برخلاف سایر سنگ‌های قیمتی نظیر یاقوت، زمرد، سیترین، آمتیست و ... که به خاطر رنگ شان شهرت پیدا کرده اند، گوهر الماس تنها سنگ قیمتی بوده که در 12 رنگ مختلف وجود داشته و سنگ ترکیبی آن نیز نا محدود است.
    سنگ الماس با توجه به میزان پررنگی و یا کم رنگی در دو دسته بندی الماس‌های تجملی و الماس‌های فانتزی قرار می گیرند. اغلب مردم الماس‌ها را بنابر چهار فاکتور رنگ، وزن، تراش و میزان شفافیت شناسایی می کند. عامل رنگ برای الماس‌هایی که در گروه تجملی و فانتزی قرار گرفته اند، بسیار با اهمیت است. چرا که هر چه سنگ الماس پر رنگ تر باشد، نشان دهنده کمیاب و با ارزش بودن آن است.فاکتور شفافیت در الماس‌های آبی و صورتی رنگ از حد متوسط، رو به پایین است. قیمت این سنگ نیز برای هر قیراط ده‌ها هزار دلار و برای نمونه‌های شفاف تر گاهی تا صدها هزار دلار تعیین شده است.
    البته لازم به ذکر است هیچ یک از الماس‌های بی رنگ تا این حد با ارزش و گرانقیمت نخواهند بود.همچنین قیمت گذاری در الماس‌های سبز، ارغوانی، قرمز نیز به دلیل کمیاب بودن، بدون در نظر گرفتن نوع تراش انجام می‌شود.
   در معادن استخراج الماس به طور متوسط برای یافتن یک قیراط الماس ده‌ها تن خاک غربال شده و همچنین 50 درصد وزن الماس بعد از صیقل دادن از دست می‌رود.همچنین در میان هر 3 هزار قیراط الماس، تنها 2 قیراط آن با رنگ فانتزی بوده و حدود 85 درصد از الماس‌های فانتزی نیز به رنگ زرد یا قهوه ای می‌باشد.الماس‌های آبی، قرمز و صورتی در مقایسه با سایر نمونه‌های این سنگ از قیمت و ارزش بیشتری برخوردارند. یک الماس به رنگ ارغوانی مایل به قرمز در سال 1987 در حراجی کریستی نیویورک به قیمت 900 هزار دلار فروخته شد.
    لازم به ذکر است این الماس کمتر از یک قیراط وزن داشت و نمونه آن در دنیا شاید کمتر از 15 عدد باشد. در سال 2010 نیز یک الماس صورتی با وزن 24. 78 قیراط در حراجی سوتبی با قیمت بیش از 46 میلیون دلار به فروش رسید.
روش هایی آسان برای تشخیص سنگ الماس طبیعی از نوع مصنوعی
    الماس طبیعی در زیر نور سفید، فقط نور سفید و آبی منعکس می کند که در اکثر سنگ های مصنوعی هفت رنگ رنگین کمان منعکس می شود.همچنین اگر الماس را بر روی یک نقطه مشکی در یک صفحه سفید قرار دهید به طوری که نوک تیز الماس به روی بالا قرار گیرد هیچ نقطه سیاهی دیده نمی شود.منوط به آنکه برش الماس برلیان باشد و به روی جواهرآلات نصب نشده باشد لازم به ذکر است که به طور کلی علم گوهرشناسي بر روی سنگ هایی می باشد که بر روی جواهرآلات نصب نشده باشد.
    همان طور که همگی می دانید الماس سخت ترین سنگ دنیا می باشد به همین دلیل اگر پریدگی یا هر گونه شکستگی در زوایای برش خورده سنگ مشاهده کردید شک نکنید که سنگ مورد نظر، الماس نمی باشد و احتمالا شیشه می باشد.
لازم به ذکر است که اگر سنگی همه شرایط فوق را دارا باشد لزوما الماس نمی باشد موارد ذکر شده بیشتر برای تشخیص سنگ های مصنوعی می باشد زیرا با پیشرفت فناوری و ساخت سنگ های مصنوعی روز به روز تشخیص سنگ های طبیعی از مصنوعی مشکل تر می شود به طوری که سنگ های الماس طبیعی که در طی صدها هزار سال در زیر زمین تحت فشار و دما تشکیل می شوند، مصنوعی آنها با همان جنس کربن و خواص فیزیکی و شیمیایی یکسان در طی یک هفته به دست متخصصین ساخته می شود که راه های تشخیص آنها تنها در آزمایشگاه های مجهز و با استفاده از علم گوهرشناسی و دستگاه های پیشرفته از قبیل میکروسکپ، رفراکتومتر، اسپکتروسکوپ و وزن مخصوص می باشد که پس از تایید شدن سنگ الماس برای آن یک شناسنامه صادر می شود که همراه سنگ به فروش می رسد.
.
.
برگرفته از سایت تبریزمارک